Wat vooraf ging aan Woon in Balans

De Weg naar Woon in Balans

In juni 2001 kruisten de paden van Gwendolyn en Martijn elkaar op het werk bij Vincentius in Udenhout. Daar werkten ze samen als begeleiders voor cliënten met een verstandelijke (en soms ook lichamelijke) beperking. Hun professionele relatie groeide al snel uit tot een sterke vriendschap. Ze ontdekten dat ze dezelfde visie deelden over hoe zorg zou moeten worden verleend, namelijk met een warme benadering. Gwendolyn had op dat moment al een vijfjarige dochter maar ondanks of misschien wel dankzij deze extra dynamiek, bloeide er een relatie op tussen Gwendolyn en Martijn. In september 2002 besloten ze zelfs samen te gaan wonen.

Terwijl Martijn later andere carrièrepaden betrad, bleef Gwendolyn actief in de gezondheidszorg en vond ze uiteindelijk haar weg naar begeleid en beschermd wonen binnen een team dat zich richtte op autisme bij een RIBW. Gaandeweg groeide ze zelfs uit tot coördinator van dit team. In de tussenliggende jaren bouwden ze aan een gelukkig en gezinsleven. In 2008 werd dit bekroond met de geboorte van hun tweede dochter en zusje. En hoewel er soms enkele uitdagingen waren, werden deze met vastberadenheid overwonnen, wat het gezinsleven alleen maar sterker en hechter maakte.

Echter, vanaf 2011 begonnen er momenten aan te breken waarop zowel Gwendolyn als Martijn twijfels kregen. Deze twijfels hadden niets te maken met hun relatie of gezin, maar draaiden om de zingeving van hun leven en de vervulling van hun werk. Het gevoel van zekerheid dat een vaste baan bood, woog op dat moment zwaarder dan het onbevredigende gevoel over hun huidige werkzaamheden. Hierdoor duurde het nog ruim een jaar, tot eind 2012, voordat de plannen voor "Woon in Balans" concreet vorm kregen. In eerste instantie bestonden deze plannen voornamelijk op papier, maar begin 2013 namen ze uiteindelijk de beslissing om daadwerkelijk de sprong te wagen.