Opening eerste woongroep

In mei 2013 was het moment aangebroken voor Gwendolyn en Martijn om definitief door te zetten. De notaris stelde de akte op en Woon in Balans zou werkelijkheid worden. Een intensieve zoektocht, in samenwerking met woningbouwvereniging Tiwos, leidde naar twee leegstaande schoolwoningen in de Reeshof. In deze gebouwen bevonden zich vier klaslokalen, die daarvoor onderdeel waren van de tegenoverliggende basisschool. Omdat de gebouwen van buitenaf als twee gewone aaneengeschakelde woningen ogen, maar door hun vorige functie als klaslokalen werden gebruikt, worden het 'schoolwoningen' genoemd. Het volledige complex omvatte overigens geen vier, maar twaalf klaslokalen en aan de buitenzijde waren het geen twee, maar zes geschakelde woningen. Er werd een scheiding aangebracht tussen de lege ruimtes en de rest van het schoolgebouw, dat op dat moment nog deels werd gebruikt door de basisschool en deels door een naschoolse opvang.

Aangezien deze voormalige klaslokalen geen vaste indeling hadden, boden ze de mogelijkheid om naar eigen inzicht te worden ingericht. Na het ondertekenen van het huurcontract kon de renovatie beginnen, die volledig gefinancierd werd met eigen middelen. In minder dan zes weken werd het plan voor de verbouwing op papier gezet, werden benodigde materialen besteld en werden gespecialiseerde vakmensen ingeschakeld. Na zes weken van planning werd binnen iets meer dan vier weken de renovatie, met hulp van vakmensen maar ook met inspanning van vrienden en familie, werkelijkheid.

Op de nacht van 31 augustus naar 1 september 2013 sliepen de allereerste cliƫnten/bewoners in hun nieuwe kamers en zo werd Woon in Balans officieel een realiteit.